Тези животни могат да разпознаят наличието на заболявания като рак и диабет

На летището в Хелзинки усилено работят кучета, които надушват хора, заразени с COVID-19. От пътниците се иска да попиват кожата си с кърпичка, а след това кучетата я проверяват.

Животни като тези се обучават да различават коронавируса от обикновен вирус в Университета по ветеринарна медицина в Хановер. Кучетата могат да разпознаят около милион различни миризми. Секреторната лигавица в носа им е между 10 и 20 пъти по-голяма, отколкото при хората. Това им позволява да надушват всяка миризма, включително тази на болести като рак, малария и диабет. Тези кучета могат да познаят дори потенциално опасни алергени.

Котешките ухапвания – изключително опасни за здравето (ВИДЕО)

Лота е едно от тези специални кучета. Тя може да разпознае микроскопични количества фъстъци. Важно е, за да предупреди нейната стопанка Йохана, която има тежка алергия към фъстъци. В случай че усети алергена, Лота е научена да почеше ръката на своята стопанка, а упоритата работа се възнаграждава с лакомство. Лота прекарва 18 месеца в специално училище за кучета, където се учи да носи спринцовката за спешен адреналин. За Йохана Лота е повече от пазач - тя е най-добър приятел.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.