Около една пета от отпадъците не се обработват правилно

Сучитлан, най-голямото сладководно езеро в Ел Салвадор, е превзето от боклуци. Море от пластмасови бутилки, тенекии и зелена утайка изпълват ключовия източник на питейна вода.

Езерото, известно сред местните като Сучитлан, което в превод означава „Място на цветята“, е дом на местни видове риби, водни птици и бозайници като пуми и оцелоти.

Мръсен въздух затвори началните училища в Ню Делхи (ВИДЕО)

Въпреки че езерото е защитено, в действителност това е един от най-замърсените водоеми в Централна Америка. Местни доброволци почистват отпадъците, доколкото могат, натъпквайки ги в торби, така че рибарите да могат да се движат във водата.

Средно всеки доброволец пълни по 350 чувала с боклук на ден.

Натрупващият се отпадък идва от река Лемпа, която тече от гватемалските планини през съседен Хондурас, преди да се установи в Серон Гранде, разположен в подножието на най-големия водноелектрически язовир в Ел Салвадор.

Нетретираните отпадъци на салвадорската столица също са пометени от река Аселуате, преди да стигнат до Лемпа, натрупвайки още повече боклук.

Вижте как Панама се бори със замърсяването на реките (ВИДЕО)

Властите от близкия град Потонико, който е най-силно засегнат от отпадъците, казват, че въпреки че хората, живеещи там, не са отговорни за замърсената вода, тяхното здраве и препитание плащат цената.

Около една пета от боклука, произведен в малката централноамериканска държава, не се обработва правилно, според данни на Министерството на околната среда. Това означава, че около 845 тона отпадъци ежедневно се озовават в реки, езера и по плажовете.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.