Ники Василковски ни среща със Суад Ал-Шамзи

Свързваме арабския свят с място, където жените са подложени на ограничения във всички сфери на живота. Обединените арабски емирства обаче са от държавите, които бележат значителен прогрес в тази посока. 

Жена, която буди уважение. Достолепна личност, получила признание в един мъжки свят. За да стигне до тук, доктор - Суад Ал-Шамзи е успяла да разбие непреодолими препятствия.

Започва шампионатът на ОАЕ по надбягвания с камили за жени (ВИДЕО)

“Исках да променя всеобщото схващане, че жените нямат място в авиационната индустрия, където властват мъжете. Казвали са ми, че нямаме място там. Исках да покажа на света, че жените можем да работим редом с мъжете. Не че това е някакво състезание”, казва жената.

Винаги е обичала авиацията и години наред е наблюдавала самолетите, потъващи в синия безкрай. В годините, когато в авиацията е имало под 10 процента женско присъствие, тя прави истинска революция. С помощта на емира на Дубай учи във Великобритания, а после започва работа в най-елитните световни авиокомпании, базирани в емирствата.

Как гласуват държавите по света

“18 години бях самолетен инженер. Като мъжете в тази сфера носех униформа, предпазен шлем, работех по 14 часа. Минах през всички възможни позиции в работата”, разкава Суад. 

Така днес Суад Ал-Шамзи е водещ консултант по изграждането на терминала “Мидфийлд” на Летище “Абу Даби”. Мащабният проект е за 3 милиарда долара и всъщност е третият най-голям аеропорт на планетата с капацитет 27 милиона пътници годишно.

“Трябва да варваш, че можеш да сбъднеш мечтата си. Дори тогава, когато другите те убеждават, че това няма да стане. Много хора ще се опитват да те разубеждават, но в края на краищата това е твоят живот”, призова Ал-Шамзи. 

Най-младият студент в ОАЕ е само на 12 години (ВИДЕО)

От трибуната на Глобалния граждански форум в емирство Рас Ал-Хайма доктор Суад изпраща това послание към милиони други жени, които не смеят да погледнат над предразсъдъците.

В индекса на половото равенство на ООН Обединените арабски емирства са направили удивителен скок през последните 15 години. Днес страната е водеща в арабския свят по този показател.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.