Причината за недоволството е водния режим в града

И днес жители на Омуртаг протестират на главния път София – Варна край града. Гражданското недоволство от дългогодишния воден проблем в общинския център доведе десетки недоволни на първокласния път до Авиационния парк. 

Искането на протестиращите е за разрешаване на водната криза. Този проблем е поставен от  гражданското обединение „Вода за Омуртаг”.

Протестът започна вчера по обяд на същото място. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че инициират среща с представители на гражданското обединение във вторник на 29-и ноември. На срещата ще присъстват и представители на местната власт и институции.

Блокада на пътя София – Варна заради безводието в Омуртаг

"Очакваме срещата да бъде истински конструктивна и конкретна. Надяваме се Министерството да ни съобщи решение за скорошно и пълно финансиране на реновация на цялата вътрешна водопроводна мрежа на града. Да предложи осъвременен, адаптиран и функционален, с конкретни срокове на изпълнение - план за избор и привеждане на допълнителен водоизточник. И всичкото това да се случи под прекия надзорен контрол отново на МРРБ“, каза Магдалена Славова – представител на обединението. По думите ѝ от „Вода за Омуртаг“ ще изискат и държавата да обявява конкурсите за обществени поръчки. Последните две от исканията ни са ключът към скорошно, успешно и устойчиво разрешаване на безводието на Омуртаг", заявява Славова.

От обединението изразиха съмнения в продуктивността на срещата в МРРБ. „Кметът ще иска да се усвоят едни пари, с резултат - както досега, защото после пак ще иска да се усвояват още. От ВиК-а холдинга ще искат дълго предпроектно проучване, по време на което ще се смени министърът и другите шефове и хайде отначало", коментират граждани в социалните мрежи, цитирани от Славова. 

Славова каза днес, че „Вода за Омуртаг“ не са организатори на протеста на главния път. Идеята за излизането край Омуртаг се е родила спонтанно на площада при първия протест пред сградата на общинската управа. 

До кризисното положение се стигна след като през последните месеци градът е подложен на драстичен воден режим – вода по чешмите има два пъти в седмицата за по няколко часа. Причините за това са липсата на валежи край водоизточника в сливенското село Кипилово, довели до драстично намаление на дебита и силно амортизираната и остаряла вътрешна водопреносна мрежа. От началото на ноември до 13-и ноември в Омуртаг бе обявено бедствено положение. Министерството на регионалното развитие и благоустройството предостави на Община Омуртаг 1 325 150 лв. за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа. По-късно с решение на Министерския съвет общо 199 188 литра бутилирана вода от Държавния резерв бе предоставена за питейни нужди на жителите на града заради обявеното бедствено положение. Подкрепа жителите на града получиха и от фирма „Девин“, която дари чрез БЧК – Търговище 26 880 бутилки вода, които представители на "Вода за Омуртаг" и доброволци раздаваха на населението.

С плакати хората от Омуртаг поканиха министър Шишков и работещите в министерството да гостуват в града, да поживеят седмица в града, за да се сблъскат с реалността. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

 

Източник: БТА