Вижте иновативните сгради

Студенти по архитектура в Испания участват в проект за създаване на 3D отпечатани къщи от местни материали, показвайки начин за по-бърз, по-чист и по-екологичен метод на строителство. Студентите от Института за напреднала архитектура на Каталуния (IAAC) се надяват, че тяхната визия за устойчива архитектура може да окаже истинско въздействие в тяхната област.

Дронове отпечатват 3D структури докато летят (ВИДЕО)

Първата им завършена работа е „ТОВА“ - 3D отпечатана сграда с нулеви отпадъци, направена от кал. Това е потенциална промяна на правилата за строителната индустрия и архитектите възлагат големи надежди на тази последна иновация.

„Мечтата, която имаме, е да направим сградите по-достъпни. Да позволим на хората да проектират свои собствени къщи и да можем да ги изградим, благодарение на тези технологии, по устойчив начин“, каза Александър Дубора, директор на 3D- програми за печат в IAAC.

3D отпечатани пържоли вече се предлагат и в Европа (ВИДЕО)

Изграждането на проста структура отнема само няколко седмици. Цената и бързото строителство могат да осигурят идеално решение за разселени хора или такива, които се нуждаят от временно жилище.  Тъй като светът има остра нужда от жилищни и екологични решения, студентите вярват, че тази технология предлага практично и природосъобразно решение за най-нуждаещите се.

„Всички сме притеснени от изменението на климата. Фокусът на тази архитектура за 3D принтиране е земята, която можете да намерите на местно ниво. Това е въглеродно неутрална технология“, каза Тинсае Цегахун.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.