Според Георги Ганев инфлацията на годишна база вероятно ще е около 15%

Народното събрание може да смени всеки текст за бюджета, веднъж внесен от изпълнителната власт. Така не е изключено да се получи изцяло нова план-сметка. Това каза в ефира на Твоят ден" по NOVA NEWS икономистът Георги Ганев.

Извънредно заседание на Народното събрание

"Без финансова рамка ще се получи нещо половинчато, което ще продължи голяма част от заложеното в съществуващия бюджет. Служебният кабинет не иска да внася нов, защото твърди, че това е политическо решение. Но самото предложение за удължаване на бюджета също е политическо решение. Това е и отказ да се представи бюджет с визия. Аз предпочитах да се внесе нов бюджет", коментира още Ганев.

Той прогнозира, че бюджетният дефицит да спадне, а някои социални плащания ще бъдат увеличени. "Парламентът може да продължи да дава компенсации за битовите потребители и бизнеса. Имаме висока инфлация - покупателната способност на харчовете в бюджета намалява, влизат и повече приходи. Приходната част ще се преизпълни, а разходната би трябвало да се изпълни по закон", заяви Ганев.

Според него инфлацията на годишна база вероятно ще бъде около 15%.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.