Работна група обсъжда вариантите

Ден след като се разбра, че е спряна поръчката за медицински вертолети, от Министерството на здравеопазването се опитват да завършат проекта успешно, съобщи БГНЕС.

Прекратиха поръчката на медицински вертолети

Хеликоптерите са за въвеждане на спешна медицинска помощ по въздух, заявяват от МЗ, след като в понеделник стана ясно, че обществената поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера, е прекратена. Това се случва само 4 месеца след нейното обявяване, а като причина се посочва, че единственият кандидат с оферта да достави въздушни линейки е поискал цена, която надвишава с близо 21 милиона лева определения от държавата бюджет без ДДС.

Министерството на здравеопазването прекрати обявената обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“, в която е заложена доставката на общо 6 хеликоптера. Причина за това е предвиденото в документацията задължително изискване оферираните хеликоптери и оборудване към тях да са на цена равна или по-ниска от заложения от възложителя максимален финансов ресурс.

Заложеният в прекратената процедура за закупуване на хеликоптери бюджет е финансиран по Договор за безвъзмездна финансова помощ по Проект № BG16RFOP001-4.002-0001 „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие и по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

С цел преценка и анализ на условията, при които би могъл успешно да бъде възложен и изпълнен проектът за спешната медицинска помощ по въздух, в Министерството на здравеопазването се сформира работна група, която да разгледа отново параметрите на поръчката и, в зависимост от потенциалните рискове, в случай на необходимост да предложи и промени в условията на процедурата.

В работната група се предвижда да вземат участие експерти – представители на всички институции, ангажирани с процеса и процедурата по придобиване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния, в това число представители на Държавния авиационен оператор, Специализирания отряд „Въздушно наблюдение“ към Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР, държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ на МТС.

От МЗ уверяват, че към настоящия момент няма риск от неспазване на сроковете, заложени по проект „Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“ – част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

В заключение, Министерството на здравеопазването посочва, че полага всички необходими усилия в съответствие с българското и европейското законодателство, за да бъде успешно завършен проектът по въвеждане на спешната медицинска помощ по въздух.

Решението за прекратяване на поръчката е подписано от заместник-министър Тома Томов.

Обществената поръчка предвиждаше доставка на летателните средства, оборудване, апаратура и обучение на инженери и пилоти. Стойността ѝ според документите, публикувани от здравното министерство като възложител, е за близо 102 600 000 лева без ДДС, което означава около 16,5 милиона лева на хеликоптер и около 3,5 милиона лева общ разход за доставката.

Офертата на единствения кандидат – Leonardo S.p.A, предвижда по-висока цена за хеликоптер и така сумата, която се получава за шестте хеликоптера и доставянето им излиза над 123 милиона лева без ДДС.

През юли беше създадено дружество, което да извършва тази дейност, а първият хеликоптер трябваше да е наличен догодина.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook