Организатори на недоволството са от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки”

Протест пред Народното събрание срещу връщането на хартиената бюлетина. Организатори на недоволството са от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки”, но присъстваха и политици. Протестът се проведе под надслов „НЕ на хартиената коалиция – ЗА честни избори”.

Часове преди да продължат дебатите за промените в Изборния кодекс, хората, които се събраха пред НС, поискаха да изразят несъгласието си с гласуването с хартия. Протестът беше обявен до 21:00 часа.

Това беше втора поред демонстрация срещу хартиената бюлетина. Първата се проведе отново пред Народното събрание, след като депутатите приеха на второ четене в правната комисия промените в Изборния кодекс. А новите правила бяха подкрепени от ГЕРБ, БСП и ДПС.

„Трябва да вкарваме всякакви камъни в краката на хартиената коалиция, така че да я забавим”, заяви Емил Георгиев, „Правосъдие за всеки”.

„Това, което виждаме, че ГЕРБ, ДПС и БСП са повече  и са твърдо решени да прекарат хартиената бюлетина. Те не поискаха да се подкрепят декларацията за бюджета, казаха: „Бюджетът не ние важен, а ни е важна хартиената бюлетина”. Най-вероятно ще се отива на избори и това, което искат да направят, е следващите избори да бъдат направени по стария  начин, с хартиени измами”, заяви Кирил Петков.

„Ще се опитваме да се противопоставяме. Те имат мнозинство, сглобено е, най-вероятно ще се превърне в управленско мнозинство и ще прокарат това, което са решили”, заяви Христо Иванов.

„Ще го прокарат колкото и трудно да им бъде, но това не значи, че не трябва да имаме гражданска позиция”, заяви Радостин Василев, депутат от ПП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.