Може ли да бъде обединено лявото пространство

Нов ляв проект на политическата сцена. Бивши и настоящи членове на БСП се събраха с идея за обединение в ляво. Сред инициаторите са президентът Георги Първанов и настоящият член на Националния съвет на левицата Костадин Паскалев. По време на срещата бяха отправени критики към настоящото състояние на БСП.

Манолова: Измишльотината, че Първанов организира учредяването на новия ляв проект, е непочтено внушение

Идеята за ляв съюз от дни поражда напрежение в редиците на БСП. Лидерът на социалистите вече призова напусналите да се върнат в столетницата. „Върнете се в БСП, подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем заедно с капацитета на всички да търсим обединение и сила в ляво”, подкани Корнелия Нинова. Отговор на поканата дойде днес от един от инициаторите за ляво обединение – президентът Георги Първанов. „Сега, когато искаме да бъдем заедно, надявам се желанието отсреща да е искрено. Дайте да се съберем по пътя, дайте да не се събираме силово”, апелира президентът (2002 - 2012 г.).

Първанов към Нинова: Обединение е възможно, но не насила

Снимка: БГНЕС

Наред с Първанов, на масата за ляво обединение седна и настоящият член на Националния съвет на БСП Костадин Паскалев. С  критика за състоянието на столетницата у нас. „В тази тежка за България действителност левите получават все по-слаба подкрепа. Моралната, кадрова и организационна криза доведоха до най-ниския резултат и за БСП”, призна той. Остър коментар за управлението на  БСП дойде и от Мая Манолова. Според нея ръководството  на БСП се е превърнало в частен клуб. „БСП е приватизирана”, категорична е тя.

След критиката последваха предложенията. „Трябва да се явим заедно и да излъчим общи, силни кандидати и листи на местните избори с или без БСП на Нинова”, каза Мая Манолова.

Въпреки това немалка част от събралите се формации са на мнение, че новото ляво трябва да е с участието на БСП.  Без ясен отговор обаче остана въпросът дали обединението е възможно, докато начело на левицата е Корнелия Нинова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.