Според медии това е девически манастир

Украински агенти обискират православен манастир, съобщиха от Службата за сигурност на Украйна, цитирани от БГНЕС.

Агенти от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) правят обиск в манастир от Мукачевската епархия на Украинската православна църква (УПЦ).

От службата не информират в кой манастир са техните служители. Според украински медии, цитирани от руската държавна информационна агенция ТАСС, това е девическият манастир "Св. св. Кирил и Методий" в село Драчино, Закарпатска област.

Украйна и Великобритания готвят споразумение за дигитална търговия

От службата информираха в Телеграм, че обискират „обекта” съвместно със служители от патрулната полиция и Военната служба за правен ред. Това става "в рамките на системното противодействие срещу вредителската дейност на руските специални служби в Украйна".

Агентите оглеждат територията и помещенията на девическия манастир и търсят забранени предмети без да уточняват какви. Те проверяват дали хората, които са в района, не са замесени в противоправна дейност.

В последно време украинските правоохранители проведоха серия обиски в храмовете на УПЦ. СБУ съобщи, че е открила в тях "проруска литература и милиони в брой", също и "материали, отричащи съществуването на Украйна". На 13 ноември от Службата за сигурност на Украйна образуваха дело, заради песнопения за Русия в столичната Киево-Печерска лавра - исторически хилядолетен манастир.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.