За лечението на инсулта всяка секунда е важна, каза лекарят

За медиците, които лекуват инсулти секундите са важни, а България е единствената държава в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери, това каза доц. Росен Калпачки, завеждащ клиниката по Нервни болести в УМБАЛ „Св. Анна”, в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„България е на първенец по заболеваемост и по смъртност от инсулт в целия свят”, каза лекарят.

Доц. Калпачки обясни, че при инсулт до мозъка не достига кръв и кислород, и затова той започва да умира. По време на инсулт всяка минута човешкият мозък губи 2 млн. клетки, продължи доцентът.

„Ако пациентът получи  лекарска намеса в първите 2-3 часа последиците могат да бъдат минимизирани. Ако получи лекарска помощ още по-рано може нищо да не се случи. Най-добре е пациентът да дойде в първия час. След четвъртия ние не можем да приложим същественото лечение. Тези 3-4 часа са вододел. Колкото по-рано – толкова по-добре”, поясни доц. Калпачки.

„Куца ни профилактиката, лечението и стигането до болницата. Терапията по възстановяване също е проблем”, каза той.

Лекарят обясни, че по-голяма част от по-младите хора имат рискови фактори,  като например високо кръвно налягане, което не е добре лекувано. Той каза, че броят на инсултните центрове в България е нараснал четирикратно.

Хобито на доц. Калпачки е  фотографията. Той каза, че това е неговият начин да си почива.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.