Това обяви пред NOVA изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев

Бизнес кредити за над 300 милиона лева от Българската банка за развитие няма да бъдат върнати на държавата. Това обяви пред NOVA изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев. Има подадени сигнали към прокуратурата и ДАНС още миналата година. Управлението на Банката за развитие за пореден ден прерасна в размяна на остри реплики между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната”.

Стотици милиони левове ще загуби Българската банка за развитие заради раздадени кредити на фирми, които не могат да ги обезпечат, твърди изпълнителният директор. „Общата сума на банкова провизия по тях е над 300 млн. лв. Това на практика означава, че 300 млн. лева няма да бъдат върнати”, обяви Арабаджиев.

Директорът на ББР: 300 млн. лв. бизнес кредити няма да бъдат върнати

Новото ръководство заварило тежко наследство в банката, твърди още изпълнителният директор. Като финансово неизгодни договори за привличане на средства от китайски банки. „Простичък  преглед на параметрите показа, че условията могат да бъдат много по-добри ако са други банките”, каза Арабаджиев и отговори на обвиненията на ГЕРБ за сключени консултантски услуги за един милион лева. „За съжаление това струва толкова. Адвокатските кантори, които са заети с този процес, са адвокатски кантори в Лондон”, подчерта той.

От ГЕРБ обаче настояват за проверка. „За нас да поръчаш анализи за един милион лева за дейност, която след това се отказваш да продължиш, е директна щета за бюджета”, твърди Даниела Трифонова.

За ББР и "Хемус": Обвиненията между ГЕРБ и ПП продължават (ОБЗОР)

От „Продължаваме Промяната” обаче са категорични, че са изплатени малка част от средствата, а емисията е спряна заради войната и рязка промяна на условията. „Мисля, че ръководството на банката е действало в абсолютно най-добрия интерес и е дало само необходимия минимум и вероятно много по-голяма част от разходите изобщо не са направени тогава, когато емисията е спряна. Истинският въпрос е всичките тези провизии за раздадените дългове на любими фирми кога и какво ще направим с тях и кога прокуратурата най-после ще се сезира как са взимани тези решения”, коментира Даниел Лорер.

От ГЕРБ не дадоха конкретен отговор за кредитите, както и за това при какви условия са сключвани договори с китайски банки. „Този одит ще установи има ли въобще някакви нарушения или няма нарушения. Мнението на изпълнителния директор на ББР няма значение в този случай”, подчерта Трифонова.

От прокуратурата днес не отговориха дали са постъпвали сигнали при тях.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.