Кратерът избълва стълб пепел и потоци лава

Най-високият вулкан на най-гъсто населения остров в Индонезия избълва облаци от горещ газ и реки от лава при поредното си изригване, предаде Асошиейтед прес.

По думите на говорителя на Националната агенция за управление на бедствията на Индонезия Абдул Мухари, който се позова на информация от Агенцията по вулканология и борба с геоложките опасности към министерството на енергетиката и минералните ресурси, мусонни дъждове са подкопали и в крайна сметка срутили купол от лава на върха на високия 3676 метра връх Семеру, което е предизвикало изригването.

Стотици дойдоха край Мауна Лоа, за да гледат изригващата лава (ВИДЕО)

Няколко села са били покрити с падаща пепел, но засега не се съобщава за жертви. Дебели колони от пепел се издигнаха на повече от 1500 метра в небето, докато нажежен газ и лава се стичат по склоновете на Семеру към близка река. Хората бяха посъветвани да стоят на 5 километра от кратера и да не се приближават до бреговете на река Бесук Кобокан, която се намира на около 13 километра от кратера.

Няколкостотин души бяха евакуирани във временни убежища или заминаха за други безопасни райони, като става въпрос предимно за жени, деца и старци, каза Джоко Самбанг, който ръководи агенцията за управление на бедствия в Лумаджанг, провинция Източна Ява.

Безпилотен кораб изследва подводен вулкан в Тихия океан (ВИДЕО)

Последното голямо изригване на Семеру беше през декември миналата година, когато вулканът причини смъртта на 51 души в села, които бяха погребани от пластове кал. Стотици други хора получиха сериозни изгаряния, а изригването наложи евакуацията на повече от 10 000 души. Правителството премести около 2970 къщи извън опасната зона.

Семеру е изригвал многократно през последните 200 години. Въпреки това, както е случаят с много от 129-те активни вулкана в Индонезия, десетки хиляди хора продължават да живеят по плодородните му склонове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА