Вижте историята на 74-годишния Мик Калбер

Потоците лава, от изригналия Мауна Лоа на Хаваите – най-големият активен вулкан в света, привлича стотици любопитни, дошли да се насладят на събитие, което се случва веднъж в живота. За ветерана оператор Мик Калбер това зрелище е също толкова завладяващо сега, колкото и първият път, в който го вижда преди няколко десетилетия.

74-годишният мъж, родом от Илинойс, заснема първото изригване на кратера в средата на 80-те години на миналия век. Оттогава той е увековечил десетки активни вулкани, но уникалната възможност да прелети отново над огромните потоци разтопена магма, извираща директно от земните недра, го кара да се качи отново на хеликоптера и да забрави временно за факта, че е пенсионер.

КАДРИ ОТ САТЕЛИТ: Потоци лава се изливат от вулкана Мауна Лоа на Хаваите (ВИДЕО)

„Правя това от почти 40 години. Но гледката на изригващият кратер винаги е неповторима. Не мога да не се възползвам от тази възможност”, споделя той.

И си припомня тръпката, страховете и рисковете, поети през дългата си кариера. „Това е едно почти катарзисно преживяване – да станеш отново и отново свидетел  на феномен, който, за разлика от ураганите или пожарите, е едновременно разрушителен и съзидателен”, категоричен е Калбер.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс