Президентът Румен Радев ще представлява България

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат днес с колегите си от Западните Балкани, за да дадат тласък на процеса на европейска интеграция на шестте държави от региона. 

Стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог между ЕС и страните от Западните Балкани, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност се очаква да бъдат във фокуса на разговорите днес в столицата на Албания - Тирана. 

За първи път среща на върха между ЕС и страните от Западните Балкани се провежда в една от държавите от региона. Събитието е продължение на срещите на върха в Порто Карас (Гърция, 2003 г.), София (България, 2018 г.), Загреб (Хърватия, 2020 г.), Бърдо при Краню (Словения, 2021 г.) и Брюксел (Белгия, 23 юни 2022 г.). 

Президентът Румен Радев ще представлява България на срещата.

Акцент в дискусиите в Тирана ще бъде поставен и върху преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.