В нея участват над 3000 служители на МВР

Акция „Бяло“ в цялата страна. Точно в полунощ е започнала най-мащабната операция от месеци насам срещу разпространението на наркотични вещества. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че са арестувани 56 души.

В акцията участват над 3 000 служители на полицията, Жандармерията и Гранична полиция. Проверяват се над 150 обекта, обяви главният секретар на МВР.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По информация на NOVA се претърсват домовете на известни имена от криминалния контингент, които са били обект на предишни разследвания за разпространение на дрога. 

В село Равно поле бяха задържани четирима души. Там е открита голяма плантация с марихуана.

Двама бяха задържани по време на акцията и в село Томпъсн, край Своге. Като по наша информация един от арестуваните е свързан с т.нар. - Люлинска група.

Акцията цели ограничаване на тенденцията за масово пласиране на наркотични вещества и е първата от месеци насам, която провеждат съвместно прокурори и полицаи в цялата страна. 

„Акцията е в цялата страна, по мои указания, със заповед на главния секретар. Тя е мащабна, с много наши сили. Удовлетворително за мен е, че протича в много добро взаимодействие с прокуратурата”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Налице са притеснителни тенденции с разпространението на наркотици, най-вече около училища, с управляване на МПС след употреба на наркотици. Във връзка с това прокуратурата от месеци извършва анализ на досъдебни производства за разпространение на наркотици около училищата. Създава се координация по места със структурите на МВР за постигане на резултати в противодействието на разпространението на наркотици”, каза Гешев.

Прокуратурата приоритетно днес и следващите дни ще работи по случаите, които установят колегите от МВР, каза главният прокурор Иван Гешев.

„На място в село Равно поле са установени 4 лица. Открита е огромна оранжерия, свързана с отглеждане и преработка на наркотични вещества. Тя е била в заграден паркинг, където е имало скачени около 15 влекача, в които е имало обособени помещения за отглеждане и сушене на марихуана”. Това заяви Наталия Николова от Окръжна прокуратура.

По думите ѝ в хода на съвместната акция между прокуратурата и МВР на територията на Софийска област са установени общо три оранжерии за марихуана за 24 часа. Те са в Своге, село Томсън и в село Равно поле. Николова уточни, че трите случая  не са свързани. В тях е открито голямо количество суха маса и няколко хиляди стръка марихуана.

„Става въпрос за високотехнологично оборудвани помещения за отглеждане на марихуана”, заяви Калин Стоянов от ГДБОП. И допълни: „По този случай работим от няколко месеца. В резултат на проведената акция са задържани 4-те лица. Установени са над 1500 растения марихуана в различен стадий на растеж. Цикълът на производство е бил затворен”.

По думите му характерно за случая и нещо на което до момента полицията не се е натъквала, е начинът на осигуряване на електрическата енергия за оранжерията. „Става въпрос за много сериозен генератор, за който е осигурено солидно количество гориво”.

„Задържаните са лица, които са неизвестни на полицията. Били са в нашите подозрения, но нямат криминални регистрации за престъпления, за които в момента са задържани”, категоричен е шефът на ГДНП Атанас Илков.  

"Задържаните в село Томсън са с повдигнати обвинения. Те са с мярка "задържане до 72 часа". Те са криминално проявени. Едно лице е многократно осъждано за кражби и грабежи, а второ лице е еднократно осъждано и е с условно наказание", уточни прокурор Николова.

Междувременно от прокуратурата в Пловдив обявиха, че17-годишен ученик с екстази е задържан по време на учебен процес. У момчето са открити 20 таблетки от наркотика. По първоначални данни той е продавал дрогата на свои съученици. 

Във Варна, при акцията бяха задържани шестима души, включително собственик на оранжерии за марихуана. Претърсени са домовете на известни имена от криминалния контингент в града. В едно от жилищата, освен наркотици, униформените са намерили и иззели 3 оръжия и боеприпаси. Повечето от арестуваните са лица с предишни провинения за разпространение на наркотици.

От МВР увериха, че операциите ще продължат дотогава, докогато нивото на разпространение на наркотици в страната спадне рязко. 

 

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.