Ресторантът на Ана Рош е удостоен с две звезди "Мишлен"

Преди 20 години тя започнала да готви професионално, само за да изкарва прехраната си. Днес обаче словенката Ана Рош притежава титлата "най-добра жена шеф-готвач в света" за 2017 година, а ресторантът й е удостоен с цели две звезди "Мишлен". През изминалата седмица кулинарният гений посети Северозапада, където участва в приготвянето на вечеря, средствата от които бяха дарени за благотворителност.

В западната част на Стара планина, в района на сръбската и близо до румънската граница, се е настанило село. През 30-те години на миналия век, Стакевци било дом на близо 2000 души. Днес, от тях са останали под 100. На това място, в уютна, наскоро реставрирана стара къща с малък ресторант ни посреща кралицата на кухнята. Ана Рош - най-добрата жена готвач в света за 2017-а. Пристигнала в България, само за да посети Стакевци.

Бутиков ресторант в Търговищко е кандидат за звезда "Мишлен"

„Точно в началото на годината се питах колко ли страни в Европа все още не познавам. И България беше една от тях. По-силният мотив обаче беше желанието ми да помагам на млади, неизвестни, но талантливи мои колеги, които работят на затънтени места като това и заслужават светът да чуе за тях”, заяви Ана Рош.

„Изпратих ѝ един имейл. Разказах ѝ за нас, разказах ѝ историята. Тя знае, че сме най-бедният регион в Европейския съюз и подкрепи идеята ни. Каза, че ще дойде с удоволствие”, посочва шеф-готвачът Филип Захариев.

Отдавна превзела най-големите висини в кулинарното изкуство, ресторантът на Ана Рош в Словения притежава две звезди "Мишлен" и е в топ 50 на всички над 15 милиона регистрирани ресторанта в цял свят. Така, без да го познава, Ана приема поканата на Филип - шеф-готвач, работил дълги години извън България, и завърнал се, за да създаде ресторант в родния си край. Онзи ресторант, на който Илон Мъск бил пратил имейл, за да направи резервация. Новина, след която, казва Филип, негативите били повече от позитивите. А общонационалното внимание му дошло в повече.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.