На срещите той ще представи визията си за съставяне на кабинет

Кандидатът за премиер от ГЕРБ Николай Габровски е изпратил днес покани за срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно събрание, съобщиха от партията. По време на срещите от формацията уточняват, че той ще представи визията си за съставяне на кабинет с първия мандат и ще търси подкрепа.

Редът за срещи:

На 8.12.2022 г.:

С ПГ „Демократична България“ – от 10:30 часа, зала „Изток“

С ПГ „БСП за България“ – от 11:30 часа, зала „Изток“

С ПГ „Български възход“ – от 17:30 часа, зала „Запад“

На 9.12.2022 г.:

С ПГ „Продължаваме Промяната“ – от 9:00 часа, зала „Изток“

С ПГ „Движение за права и свободи“ – oт 10:30 часа, зала „Изток“

С ПГ „Възраждане“ – от 11:30, зала „Изток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че проф. Габровски има всички права да търси експерти и да си организира срещи с партиите. „Ние сме обещали, че в рамките на първия мандат ще се направи експертно, програмно правителство”, уточни той.

ДБ ще разговоря с Габровски

По-рано от „Демократична България” обявиха, че ще се срещнат с проф. Николай Габровски. „Още когато го номинираха, ние заявихме че ще направим среща с него, за да му обясним защо не можем да го подкрепим”, коментира Атанас Атанасов. Като причина той изтъкна корупционните практики на правителствата на Бойко Борисов.

От БСП също уточниха, че ще отидат на среща с номинирания за премиер. „Какъвто и кабинет да предложи, това е кабинет с първия мандат на ГЕРБ. Въпреки всички спекулации, включително и в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем: уважаваме Ви като професор и лекар, но не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов”, заяви Корнелия Нинова.

От „Продължаваме Промяната” дадоха съвет на проф. Габровски: „Да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за един евентуален кабинет, който той да оглави. След това с удоволствие ще седнем да обсъждаме 16-те политики, които ние ще подкрепим”, обясни Асен Василев.

Нинова: БСП ще отиде на среща с Габровски от уважение, но няма да подкрепим негов кабинет

Позицията на „Възраждане”: среща - да, подкрепа - не. „В политиката водещо значение не бива да имат личностите, а политиките. Тоест, без значение дали кандидатът за министър-председател се казва Николай Габровски или Бойко Борисов, важни са политиките”, смята Костадин Костадинов.

Покрай совалките за формиране на редовен кабинет, Стоян Михалев от „Демократична България” постави друг фокус в ефира на NOVA NEWS заради визитата на Бойко Борисов в Истанбул преди дни.

„Провел ли е неформални срещи с някого от много висше ниво, който да го е накарал да направи правителство, заедно с ДПС? Защото от ДПС не трябва да са извън властта? Аз чувам, че в кулоарите се говори за среща на Борисов с Ердоган, неформална среща по тази тема”, каза Михалев.

Михалев: В кулоарите се говори за среща на Ердоган и Борисов за правителство на ГЕРБ и ДПС

„Днес си измислиха и за среща с Ердоган. Аз отидох на вечерня. Отидох да бият камбаните. Слагаха ме на трон, а аз не исках да седна. Оттам на колата. И може да се провери кога сме минали границата. Ако се срещна с президента Ердоган, това за мен е чест и ще го оповестя”, обясни Борисов.

Срокът, в който Николай Габровски и ГЕРБ-СДС трябва да върнат първия мандат, изтича в понеделник.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.