Очакванията не са оптимистични, защото такова решение се взема само с единодушие, заяви кореспондентът на Клуб Z в Брюксел Момчил Инджов

Въпросът за нашето присъединяване към Шенген може да бъде отворен по всяко време, дори още тази година. Може да се свика и видеоконференция, без да е необходимо министрите да се събират в Брюксел. Може да стане и чрез писмена процедура. Това заяви кореспондентът на Клуб Z в Брюксел Момчил Инджов за "Твоят ден".

По думите му критиките от Карл Нехамер са "непонятни", защото е ходил на посещение в Москва и има връзки с Русия. "Външната министърка на Австрия Крайселс получи подарък обеци от Путин, австрийската Народна партия има руски връзки и това е широко известно", посочи той. 

Часове до решаващия вот за Шенген

Според него България има трески за дялане, но някои от критиките срещу страната ни са неоснователни. "Има проблеми с охраната на външната граница. Очакванията за Шенген не са оптимистични, защото такова решение се взема само с единодушие. Пореден повод за неоптимистична прогноза е пост на евродепутата Андрей Ковачев. Той снощи се е срещнал с австрийския канцлер и споделя, че се надява скоро да се намери решение за нерегламентираната миграция, което значи, че решение днес няма да има", категоричен е Инджов.

Според него има начин по дипломатически път да се протестира срещу позицията на Нидерландия.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.