Това каза депутатът от ГЕРБ в студиото на “Здравей, България”

Министрите в кабинет на ГЕРБ няма да бъдат политически лица от партията. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на “Здравей, България”.

“Ние полагаме всички усилия. Не искат Борисов за премиер, нито някоя партийна фигура. Проф. Габровски е кандидат за премиер и министрите ще бъдат от неговия ранг. Няма да има политически лица от ГЕРБ сред тях. Ако не го подкрепят - не знам какво искат другите партии”, каза Добрев. 

Борисов: Коалицията „Лукойл” в НС не подкрепи да връщаме 1 лев на българските потребители

Той коментира и брифинга на ГЕРБ, когато партията обвини ПП в отказ за подкрепа на законопроект, който би довел до по-ниски цени на петрола у нас. Той предлага "Лукойл” на прави вноска във Фонда за енергийна сигурност.

“Нашето предложение казва, че нас не ни интересува къде са регистрирани “Лукойл”. Обаче, след като внасят руски петрол и нашата държава им е дала тази дерогация, то разликата в цената между руски петрол и Брент ще я внасят във Фонда, а ние тази разлика ще я връщаме на потребителите. Това е единственият механизъм, с който можем да бъдем сигурни, че България ще получи някакви пари и потребителите ще бъдат компенсирани за високата цена на горивата”, обясни Добрев. 

ПП към Борисов: Видя се кой остави „Лукойл” години наред да не плаща данъци

От ГЕРБ са подкрепили и законопроект на “Демократична България”, според който, ако “Лукойл” затвори рафинерията в Бургас, България ще има механизъм за назначаване на управител в “Нефтохим Бургас”. “Собствеността си остава на “Лукойл”, но държавата назначава управител, който да продължи да работи”, посочи Добрев. 

В момента “Лукойл” използва 90% руски петрол, “защото е много по-изгодно и така те генерират милиарди”, каза още депутатът от ГЕРБ и поясни, че ако законопроектът на партията бъде приет, тези печалби ще бъдат внасяни във Фонда по енергийна сигурност.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.