Пациентите да търсят помощ при ритъмни нарушения, препоръча той

Ритъмните нарушения са една от най-честите причини за смърт в България. Те представляват нарушения в ритъма на сърцето (пулса), който нормално е между 80 и 100 удара в минута и е равномерен.

Това обясни в предаването „Пулс” на NOVA NEWS кардиологът проф. Тошко Балабански, специализирал в Осака.

При ритъмните нарушения или се променя честотата извън тези граници, или става по-неравномерна сърдечната дейност. Три са групите на ритъмните нарушения. Първата група са вродени и наследствени, някои от тях са животозастрашаващи. Втората са вродени, при които няма доказана наследственост и могат да бъдат излекувани на 100%. Третата група – най-големите са придобити, при които има придружаващи заболявания или рискови фактори.

Хората не се придържат към здравословния начин на живот и това се отразява на сърдечното им здраве. Рисковите фактори са тютюнопушене, алкохол, лош въздух, преяждане, стресови ситуации.

„В момента има епидемия от предсърдно мъждене, което увеличава риска от мозъчен инсулт. Огромна роля за това играят рисковите фактори. България е едно от първите места в света, където мозъчния инсулт е причина за смъртта. Някои пациенти усещат сигналите на предсърдното мъждене, други – не. Сега има нови технологии. При предсърдното мъждене пулсът е неравномерен и има хаотични съкращенията на сърцето”, обяви кардиологът.

"Ако се установи аритмията в ранен стадии, се предприема медикаментозно лечение или инвазивни методи. В ранния стадии, когато се установи ритъмното нарушение, е възможно да се проведе по-ефективно лечение. Призоваваме пациентите да не се забавят във времето", каза проф. Тошко Балабански.

Жените, за съжаление, са по-предразположени към предсърдно мъждене, но мъжете страдат повече.

„Спортната активност – когато е много малка или много висока, също крие риск. Човек трябва да спортува според своите възможности в умерени дози”, допълни проф. Балабански.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.