"С новите апарати можем да вземем малка доза кръв и за 5 минути имаме всички показатели", обясни тя

"Деца с редки заболявания, с вродени аномалии, с муковисцидоза, с имунни дефицити се лекуват в Александровска болница. Това са пациенти с доста здравословни проблеми и усложнения от редките болести. Не всички колеги познават в детайли заболяванията и за това малките пациенти се лекуват на специализирани места".

Това заяви доц. Гергана Петрова – началник на клиниката по педиатрия в Александровска болница, в предаването „Пулс” на NOVA NEWS.

„От 250 пациенти с муковисцидоза в България, 140 ги обгрижваме ние. Имаме може би най-голям опит с такива пациенти, нашата клиника е първата, която ги диагностицира, въвели сме методи, създали сме хубав екип. Помагаме си и с другите отделения, за да не стават тези пациенти „здравни емигранти”. При съмнение за рядка болест пациентът се диагностицира при нас, прави се програма за неговото лечение”, каза доц. Петрова.

„С новите апарати можем да вземем малка доза кръв и за 5 минути имаме всички показатели, които ни трябват за кръвни проби при малките пациенти”, обясни педиатърът.

„Много е направено, но има още какво да се желае. Когато имаш много малко пациенти от дадено заболяване, може да няма научна апаратура, информацията се събира зрънце по зрънце”, каза доц. Петрова.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.