Кампанията тази година помага на деца с редки заболявания

Около 400 000 души у нас страдат от редки заболявания. Наричат се редки, защото засягат по-малко от 1 на 2000 души. 75% от пациентите са деца. Именно до тях ще стигнат средствата, които кампанията "Българската Коледа" събира тази година.

Директорът на Областната болница в Габрово д-р Минков Михов разкрива, че в това лечебно заведение постъпват най-много деца по спешност. "В зимния сезон натовареността се увеличава. Отделението ни е с 20 легла, работят 6 педиатри. Габрово има голям процент застаряващо население и отрицателен прираст. Годишно през отделението минават около 900 деца, което не е малко, а около 2000 - през спешните кабинети", каза той. 

"БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА": Как кампанията сбъдва мечтата на 5-годишната София от Пловдив

Относно редките заболявания д-р Михов споделя, че те не са пряк приоритет на МБАЛ-Габрово, но такива пациенти попадат и в това лечебно заведение. "Диагнозата най-често е генетична, което изисква скъпо лечение и специализирана апаратура и екип. Mиналогодишната инициатива "Българската Коледа" ни предостави модерен ехограф за малките пациенти и два монитора с цялото си оборудване за интензивните отделения", каза още той.

Според него болницата има нужда от нова апаратура за малките пациенти.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.