С евро с хърватски мотиви може да се плаща едва от 1 януари

Досега можехме да видим само графични решения, а от днес хърватското евро най-накрая е в ръцете на хърватите. Малко е, но го има.

Въпреки че пред гишетата нямаше опашки, данните за продадените пакети евро показват, че интересът е голям. До 15 часа само в пощите са продадени 44 000 от тях.

На едно място гражданите могат да закупят 2 пакета. Фирмите също могат да закупят своите пакети на стойност 145,50 цента от там. А сред тези граждани, които не бързат да са сред първите, е писателят Хървойе Хитреч.

Има време, защото евро с хърватски мотиви може да се плаща едва от 1 януари, както в Хърватия, така и в други членки на ЕС. Въпреки това търговците молят гражданите да приготвят дребни евро за първите 14 дни на януари или да плащат с карти.

И от 14 януари тази възможност няма да съществува. Както плащането, така и възстановяването на останалата част от парите ще трябва да бъде само в евро.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.