От партията на Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще предложат кабинет на малцинството

След като беше отхвърлен проектокабинетът на най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ стартира инициативата за съставяне на правителство с втория мандат.  От партията на Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще предложат кабинет на малцинството заедно с „Демократична България“ като вече се спрягат различни имена за кандидат за премиер. 

"Логично е кандидатът за премиер да представлява и да бъде излъчен от мандатоносителя - "Продължаваме промяната". За мен е логично лидерите да останем встрани от състава на кабинета. Остриетата не трябва да присъстват. Лидерите трябва да бъдат тук ежедневно и да осигуряват възможността кабинетът да функционира. Просто сме в трудна ситуация и трябва да търсим решение. Затова, колкото и да е трудно да има правителство в този парламент, мисля, че отговорното поведение е да опитаме да бъде намерена формулата то да бъде излъчено и най-различният сценарий е с втория мандат. Както знаете, това е нашата трайна позиция", каза лидерът на ДБ Христо Иванов", посочва БНР.

Тома Биков от ГЕРБ е категоричен, че формацията няма да подкрепи кабинет с втория мандат.

"От нас не е поискана подкрепа, а и да бъде поискана, няма да бъде дадена. Според мен няма да бъде успешен, защото нито формулата, която се очертава, нито намеренията, са сериозни. Според мен по-скоро искат да вдигнат малко пушилка, за да върнат накрая мандата неизпълнен. Аз обаче се надявам те да представят и формула, и персонален състав, и структура на правителство, да го внесат в залата и да се гласува - така, както направихме ние".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БНР