Дипломатът коментира членството на България в Шенген

„Трябва да спрем да спорим колко сме изрядни, а да огледаме недостатъците“, това каза дипломатът Елена Поптодорова в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS за отказа България да бъде приета в Шенген.

Тя напомни: „През 2007 г. бе създаден механизмът за сътрудничество и проверка на ЕК за приемане на България и Румъния в Шенген. Този механизъм не е отменен. По определени показатели се определя напредъкът на държавите в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Ние следваме стъпките, които се съдържат в механизма.“

Радев: Крайният срок за приемането ни в Шенген е октомври

Поптодорова заяви още, че „Рюте не е неправ, когато казва, че иска да види още един доклад за България. Той е последователен в позицията си. Преди повече от 10 години той каза, че изискванията ще бъдат дотогава, докато е нужно.“

Дипломатът смята, че шест месеца не са толкова кратък срок, за да се приемат съответните законодателни стъпки, а политиците трябва да се възползват от зададените срокове.

По повод изпращането на оръжия за Украйна от страна на България, тя каза: „Твърде късно – твърде малко. По-добре късно, отколкото никога."

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.