Какви са предимствата и недостатъците

Все повече компании у нас въвеждат 4-дневна работна седмица. Според синдикатите така се постига баланс между професионалния и личния живот.

„В такъв смисъл, една такава съкратена работна седмица би била добре за всеки българин, но дали е възможно такава седмица да се случи за всеки един - това е допълнителен въпрос, защото не във всяко производство може да има такъв вид организиране на работното време”, коментира Величка Микова, икономически съветник към КНСБ.

За хората, които имат нужда да бъдат повече време със семейството си, по-кратката работна седмица ще им се отрази добре. Но за служители, които имат нужда от тясна връзка с колегите си и искат да се доказват, това по-скоро би могло да има обратен ефект", обясни Пламен Петров, който работи в компания за обучение и развитие на хора и екипи.

„Поставянето на професионални граници зависи от самите нас, не зависи от нашите ръководители, клиенти. На някои им е трудно да спрат в рамките дори на 40 часа да работят. И ако някой ги ограничи да работят в рамките на 4 дни, това по-скоро би имало негативен ефект”, допълни Петров.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.