Ще разположи ли Русия ядрено оръжие в Беларус, а САЩ в Полша

Посещението на Зеленски в САЩ е знаково. Има няколко важни момента - визитата му идва в момент, когато се гласува бюджета. Освен това се прави и по време на посещение на Путин в Беларус, с ясното заявление, че Беларус ще получи ядрено оръжие. Това каза дипломатът и експерт по международна сигурност Димитър Гърдев за "Твоят ден".

Според него е много важно да се види сигналът, че Зеленски и Байдън нямат разминаване. "Имаше момент, в който при падането на ракета в Полша, имаше различни позиции. Сега обаче се вижда, че има пълно разбиране и съгласуване. Посещението на Путин и огромна делегация в Беларус пък показва, че нещо голямо се случва, въпреки че не се обяснява какво. Дори разполагането на ядрено оръжие на територията на Беларус не означава, че Лукашенко разполага с него. Руските специални войски го притежават и Русия го охранява. Такава е и ситуацията с американските ядрени оръжия в Европа", подчерта той. И допълни, че по този начин и САЩ може да разположи свое ядрено оръжие в Полша.

Зеленски направи историческо обръщение пред Конгреса на САЩ

Журналистът Николай Кръстев смята, че емоционалният момент при визитата на Зеленски е бил много важен. "Стопиха се много граници, казаха се много емоционални неща. Стана ясно, че САЩ ще е твърд в подкрепата си за Украйна и ще я увеличава през 2023 г.", отбеляза той.

По думите му Лукашенко не би се изправил срещу Европа. "Неговите противници са в затвора, но той се държи васалнически към Путин. На Русия ѝ трябва стратегическа дълбочина, за да навлезе в украинска територия. Напълно е възможно това, срещу което Лукашенко се съпротивляваше, да се случи - да предаде вътрешнополитическата инициатива на руското ръководство. Намалява се възрастта на мобилизираните в Русия - на 18 г. Крайната възраст пък става 55-57 г. Това дава варианти за допълнително увеличаване на човешкия ресурс", посочи Кръстев. 

Той счита, че Русия няма да има оръжеен ресурс да води дългосрочна война, която вероятно в края на 2023 г. вече ще е към края си. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.