Някои от децата са загубили родителите си или са били ранени

В тетевенското село Рибарица се очакват да пристигнат 82 пострадали от войната деца от Украйна следващата седмица. По предварителни данни на Държавната агенция за закрила на детето те са на възраст 10 - 14 години, като част от тях са с тежки психически и физически травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Адеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк, съобщават от областната администрация. Някои от децата са загубили единия или двамата си родители, други са били ранени, поради което ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа. 

Групата ще бъде настанена във военно-почивния комплекс в с. Рибарица, където в момента пребивават други 130 украински граждани. Очаква се децата да бъдат придружени от осем възрастни.

Областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев е в координация с всички институции, ангажирани с посрещането, настаняването и дългосрочната грижа за децата и техните придружители. Той е в непрекъсната връзка с управителя на базата в Рибарица Лилия Недялкова, която е в готовност да посрещне групата, както и с директора на Българския Червен кръст в Ловеч Цветомира Георгиева, също веднага е заявила подкрепа.

Украински детски отбор по гимнастика посреща Рождество Христово в България

Имаме готовност да съдействаме на новопристигналите, разполагаме с дрехи и обувки, които да предоставим, заяви Цветомира Георгиева. Тя допълни, че за началото храна в Рибарица има, преди дни от БЧК – Ловеч, са предоставили сто хранителни пакета по 10 кг, при нужда незабавно ще закарат още. Отделно от това са снабдили базата със 131 одеяла, 131 хигиенни пакета и 35 семейни пакета - прах за пране, шампоани, сапуни, от Върховния комисариат на бежанците към ООН. БЧК – Ловеч, има и дежурен екип, който може да реагира своевременно. На разположение са и двама психолози.

Оценка на нуждите на децата с цел адресиране на подкрепа, включително здравна, ще направи веднага след настаняването дирекцията „Социално подпомагане“ в Тетевен. Организирано е посрещането на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“, регистрирането на границата, в готовност да помогнат в първия контакт на децата с новата обстановка са от дирекцията „Социално подпомагане“ в Русе и БЧК – Русе.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.