„Младите колеги бягат от България не само заради парите", каза кардиологът

„Човекът е социално същество и емоциите са част от битието му. Не може да се щади. Сърцето боли и то – много. Сърцето – и като мускул, и като огън, правещ ни хора – не могат едно без друго. Защо да се щадим емоционално”.

Това запита д-р Петя Йорданова – специалист по кардиология и вътрешни болести в предаването „Пулс” на NOVA NEWS. Тя бе отличена от Българския лекарски съюз като специалист кардиолог. Благодарна за полученото отличие от колегите си тя изтъква, че сред медиците в нейната специалност няма завист, а има сътрудничество.

„Човек умира, когато спре сърцето му”, обяснява д-р Йорданова. Тази нощ успяхме да овладеем прединфарктно състояние на 45-годишен мъж, това е незаменимо.

„Студентската ми мечта беше да съм инфекционист. Но през далечната 1987-ма имаше разпределения и това беше невъзможно”, обясни дългогодишният кардиолог.

„Младите колеги бягат от България не само заради парите. Те имат по-добри условия на труд и по-добри условия за кариерно развитие. Системата не работи добре на всички нива и навсякъде. В системата няма достатъчно кадри на всяко ниво, включително и в градове, където има учебни заведения за медицински специалисти”, заяви д-р Йорданова.  

„Най-страшното нещо за един млад човек е да ходи с нежелание на работа. Който иска да учи медицина – да учи и да се реализира. Най-добре е в България да настъпят промени, така че да учи и да се реализира. Най-добре е в България да настъпят промени в сферата на здравеопазването, които да предоставят достатъчно добри условия на труд, развитие и удовлетворение на младите хора, за да остават в нея”.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.