Проф. Трендафилова разказа за транскатетърно аортно клапно протезиране

Транскатетърно аортно клапно протезиране е ориентирано към решаване на проблемите на пациенти с аортна стеноза, това каза проф. д-р Диана Трендафилова – началник на клиниката по „Кардиология“ в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков” в студиото на "Пулс" по NOVA NEWS.

Тези пациенти имат натрупване на калций по аортната клапа, това са възрастни хора, поясни тя. „Аортната стеноза протича с дълъг асимптомен период. Когато се проявят първите оплаквания, клиничния ход на прогресията на заболяването е много бърза“, обясни лекарят.

Най-често първите симптоми са припадания, прималявания, стенокардия, лесна и бърза умора, каза д-р Трендафилова. „Колкото повече се бавят във времето, толкова повече процедурите стават по-рискови и ефекта след свършената работа е по-малък. Важно е навреме да се предприемат действия. Ехокардиографията поставя дефинитивната диагноза, че има проблем с аортната клапа“, поясни тя. Възстановяването на този тип пациенти е много бързо, каза лекарят.

Д-р Петя Йорданова: Сърцето боли и то – много

„Транскатетърно аортно клапно протезиране е ефективен метод, безопасен и щадящ и навлиза и при решаването и на други проблеми. За кардиохирузите това е революция в лечението на този тип сърдечно – съдова патология“, разказа проф. Трендафилова.

Своята лична история след смяна на аортната клапа разказаха семейството Николай и Николинка Герговски от Кнежа. Проф. Трендафилова разказа за казуса на семейството.

Д-р Трендафилова обясни как се прави операцията на аортната клапа.

"В България куца профилактиката. Българите като образование и здравна просвета трябва да обърнат внимание на това, завърши проф. Трендафилова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.