В края на седмицата плавателния съд ще акостира в Картахена

Новата 2023-а беше посрещната в изпълнение на българския национален химн, по време на плаването на военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. При силен Северен вятър със скорост от 4 километра в секунда, точно в 00:00 курсантите от Висшето военноморско училище във Варна изпълниха химна, качени на лятната пауба на плавателния съд. В този момент корабът ни се намираше в неутралните води на Йонийско море на път за италианския остров Сицилия. 

В края на седмицата плавателния съд ще акостира в Картахена, Испания, където ще зареди с гориво и още храна, а 23-мата курсанти от ВВМУ ще се приберат във Варна с военния самолет “Спартан”. 
Към Антарктида ще продължи екипажът на борда с командир капитан II ранг Николай Данаилов. В края на януари от пристанището в Мар Дел Плата, Аржентина ще се качат и българските полярници, които са част от 31-а българска експедиция до Ледения континент, с ръководител проф. Христо Пимпирев. По време на експедицията българските учени ще изследват океанските води за да установят дали и с колко замърсяването от останалите континенти е достигнало до най-чистите води на планетата. Освен това на борда на корабът са качени и тонове техника с която поля визите ни ще работят в новоизграждащата се научна лаборатория на остров Ливигнстън.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.