Бюджетният дефицит на страната за миналата година е 4,5 млрд. лева

Бюджетният дефицит на страната за миналата година е 4,5 млрд. лева. Това сочат предварителните данни на финансовото министерство.   

В същото време очакванията на експертите са инфлацията постепенно да намалее в следващите месеци. 

Това е един от най-високите дефицити за последните години. 4 милиарда и 500 милиона лева се равнява на 2,9 % от Брутния вътрешен продукт на страната.  Положителното в ситуацията е, че бюджетният дефицит е под 3 процента, а именно това е едно от изискванията за влизане в еврозоната. 

Към края на месец декември разходите на държавата са близо 63 милиарда лева. Отделно от това число други малко над 3 милиарда са използвани за компенсации на бизнеса заради скъпия ток. Поглед и към разходите са ноември показва, че те възлизат на почти 57 милиарда лева. 

И още статистика - към днешна дата фискалният резерв е 11,9 милиарда. За сравнение в края на ноември е бил по-голям - 12,8. На този фон инфлацията постепенно започва да намалява. Кога  ще падне под 10 процента е рано да се каже. Прогнозите на икономистите са различни - от няколко месеца до повече от година. 

Според икономиста Стоян Панчев в момента високата инфлация в България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната.

„Инфлацията в България трябва да е не повече от процент и половина по-висока от най-ниската среда от трите страни с най-ниска инфлация. Ние не отговаряме на този критерий“, категоричен е Панчев. 

Какво ще се случи с инфлацията през новата година – експертите са на различни мнения. 

„Прогнозите са за първата половина на годината също да си бъде двуцифрена инфлацията“, каза бившият социален министър Христина Христова. 

Каква ще е 2023 г. за парите на българина?

„Миналата година постоянно растеше инфлацията, тази година очакваме обратния процес – да намалява и към края на годината да забравим, че е имало инфлация“, прогнозира Георги Ангелов. 

„Инфлацията спада, това не значи, че цените ще станат по-ниски. Не значи, че от утре ще купуваме по-евтино хляб. Означава, че няма да поскъпват цените толкова, колкото през 22-а година“, обясни Стоян Панчев. 

Затова хората поискаха ръст на заплатите час по-скоро. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.