Той поясни какви са симптомите и предупреди, че трябва да се реагира веднага

България е лидер по смъртност от инсулт в света през последните 20 години. Това каза доц. д-р Росен Калпачки, началник на клиниката по Нервни болести в УМБАЛ „Св. Анна“ в София в предаването "Пулс" по NOVA NEWS.

Доказа се, че инсултът може да се лекува и когато се реагира навреме последствията могат да бъдат или никакви или минимални, поясни той. За нещастие, част от преживелите остават с тежка инвалидност, допълни лекарят. Голям проблем е възстановяването и грижите след преживян инсулт, посочи доцентът. 

„Инфекциозните заболявания, каквото е COVID-19 допринесе за това много млади хора без рискови заболявания да получат инсулт. Неспазването на нездравословен начин на живот показва, че и хора под 40-годишна възраст могат да боледуват от инсулт, за съжаление може да губят живота си заради това“, каза лекарят. Той поясни, че здравословният начин на живот е непрекаляване с нищо. Важен е фокусът върху артериалната хипертония, затова лечението на високото кръвно налягане е от изключително голяма важност, каза доц. Калпачки.

Изкривяване на лицето, промяна в говора и отслабване на едната ръка са белези за остър инсулт и не трябва да се губи никакво време при тези симптоми, предупреди лекарят.

Доц. Калпачки разказа повече за създаването на Дружеството по инсулт, чийто инициатор е той. Лекарят каза, че неговото желание е пациентите да могат да получават навременна и професионална помощ.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.