България иска отпадането на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии

Първи коментар на Еврокомисията след решението на българския парламент да задължи кабинета да започне преговори за предоговаряне на Плана за възстановяване. Говорител на Комисията обяви, че официално все още не са получили искане от България, но промени при вече одобрен план се правят само в изключителни случаи.

Миналата седмица с пълно единодушие парламентът подкрепи отпадането на поетия от България ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 година. Според решението до края на март служебният вицепремиер по управление на европейските средства трябва да постигне съгласие и предварителна положителна оценка за промени от Комисията.

„След като Съветът е одобрил плана, т.е след като решението за прилагането на плана е прието, само в изключителни случаи държавите-членки могат да го ревизират и да искат промяна. Тогава страната трябва да покаже, че не може да прилага част от плана или целия план поради обективни обстоятелства. Комисията е готова да обсъжда с индивидуалните държави-членки прилагането на индивидуални цели, които вече не могат да бъдат постигнати, поради обективни обстоятелства и трябва да бъдат променени”, заяви Верле Нойц, говорител на ЕК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.