На места поривите надхвърляха 130 км/ч

Пострадали хора и сериозни щети в цялата страна след ураганния вятър днес. На места поривите надхвърляха 130 км/ч. Опасно силният вятър днес вдигна на крак аварийните екипи още от рано сутринта на много места.

Вятърът във Враца е бил толкова силен, че вихрушка е вдигнала камъни от път, който е в ремонт и ги е стоварила върху случайно преминаващ градски автобус. Всичките му стъкла са изпочупени. А с порезни рани са шофьорът и възрастна жена. Вятърът е преобърнал и 800-килограмова дървена будка. Стихията е разклатила камбанарията на средновековната часовникова кула, една от емблемите на града. 5 населени места от общината са без ток.

„Ситуацията в града е изключително притеснителна”, каза кметът на града Калин Каменов.  

Ураганният вятър е вдигнал и част от покрива на филиала на Великотърновския университет. Студентите са били евакуирани. Заради очакваните нови пориви, Кризисният щаб във Враца реши утрешният ден да бъде неучебен.

Силен е бил вятърът и в Монтана. Един от сигналите е за паднало дърво върху движещ се бус на изхода на града. Жилищен блок е бил обезопасен заради падащи керемиди.

Над 120 са сигналите за изпочупени дървета и клони в София. Изкоренено дърво премаза един автомобил и нанесе щети на още 5 коли в квартал „Лозенец”.

Ураганният вятър събори и част от изолацията на 45-о основно училище. По-рано през деня повече от 10 пътнически самолета, които трябваше да кацнат в София, бяха пренасочени към Пловдив, Букурещ, Солун и Белград.

Опасното време продължава през следващите 24 часа. Остават в сила предупрежденията за вятър със скорост над 100 км/ч.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.