Д-р Атанасова разказа повече за причините за рисковата бременност и даде съвети към бъдещите майки

1604 са бебета, които са родени в болницата през миналата година. Усещането, когато поемаш нов живот е силно, зареждащо и емоционално и дава сили да продължа да работя. Това каза д-р Мария Атанасова специалист по акушерство и гинекология, част от екипа на болница „Токуда“ в студиото на „Пулс“ по NOVA NEWS.

През последните години расте желанието на бащите да присъстват на раждането на децата им, сподели лекарят. Може би е добре да има присъствие на татковците преди раждането, защото понякога се налага да имаме допълнителен екип за свестяване на бащите по време на самото раждане, разказа тя.

Д-р Атанасова каза, че има тенденция за забавяне на семейното планиране с раждането на първото дете и това се наблюдава и в световен мащаб. За България средната възраст за раждане е 37,5 години, посочи тя. „В цял свят има такава тенденция, първо да завършат образование, после да намерят работа, да се реализират и после да планират бременност. Аз лично не толерирам твърде много забавянето. Човек цял живот учи, работи, но репродуктивните ни възможности не са цял живот“, допълни тя.

С напредване на възрастта се увеличават и заболяванията, обясни д-р Атанасова. Всяко едно заболяване променя протичането си от бременността на жената, както и то се отразява върху протичането на самата бременност, поясни лекарят. Тя каза, че това може да доведе до проблеми както за плода, така и за майката. 

Колкото в умерено по-млада възраст ражда жената, толкова по-малко заболявания и по-малко рискове, допълни лекарят.

„Рисковата бременност е всяка една бременност и раждане, при които има риск за живота и здравето на майката и плода. Това са всички заболявания, които могат да съпътстват една бременност. Всяка бременност трябва да се наблюдава като рискова, докато се докаже, че тя не е такава. Има първични състояния, които я определят като високо рискова. Едно от тях е възрастта – под 18 и над 35 години са в риск. Рисково е и непрекъснатото затлъстяване – наднормено преди забременяване и свръх наддаване на тегло по време на бременност. За високо рисково се определят и предшестващи бременността наличие на хипертония, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, както и ендокринните заболявания – щитовидната жлеза, нарушенията в глюкозния толеранс“, обясни д-р Атанасова.

Част от причините за настъпване на предишните аборти се повтаря и по време на настоящата бременност. Именно заради това се увеличава и рискът, ако причината не е отстранена да настъпи същия инцидент. В част от случаите, които можем да отстраним причината го правим. Съществуват обаче такива причини, които остават неизвестни за медицината и ние не можем да повлияем“, разказа лекарят.

Всички инфекциозни заболявания крият риск от предаване от майката на плода, посочи тя. По време на бременност имунната система е с намалена функция и жените са по-възприемчиви на вирусни заболявания, допълни лекарят. Тя посъветва всички бременни жени да се пазят и при влизане в болнично заведение да носят маски. Когато се разболеят трябва да се потърси лекарска помощ, за да се приложи необходимото лечение.

Д-р Атанасова посочи и какво е лечението при отделните вирусни заболявания.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.