Боксьорът иска да придобие имот във вилна зона “Киноцентъра”

Боксьорът Кубрат Пулев - потенциален собственик на общински имот в София срещу 200 лв. на квадратен метър. Предложението е на кмета на столичния район "Витоша" и вече беше прието от Комисията по градоустройство. Дали сделката ще бъде одобрена окончателно? Решението предстои в началото на февруари. 

Пулев иска да придобие имот във вилна зона “Киноцентъра”, в столичния квартал “Драгалевци”. Парцелът е с площ 622 кв/м, оценен на 122 660 лева. 

“Цената се определя от лицензирани оценители, които имат сключени договори със Столична община, кметът на района не е лицензиран оценител, нито е експерт по определяне на цените”, обясни кметът на район “Витоша” - Теодор Петков. 

Старт на данъчната кампания за 2023 г. в София

Така - един квадратен метър в имота, към който Пулев има интерес, излиза по 197 лв. Пулев опитва да придобие терена не за първи път. Миналата година цената е била още по-ниска, а кметът на района е поискал завишаване.

Кметът на района “Витоша” е категоричен - цената трябва да бъде завишена. “Дали е Кубрат Пулев или не, няма значение. Цените са такива, каквито са ги определили оценителите”, коментира той. 

Оценител на имота е общинската фирма "Софинвест". Любомир Георгиев мотивира цената с  наклона на терена, малкия излаз към улица, както и с това, че мястото не може да съществува като  самостоятелен имот. Пулев притежава съседния.

Дигитализират имотния регистър до 2026 г.

“Аз си стоя зад оценката. Имам достатъчно аргументи дори в самия оценителски доклад, с който разполагат общинските съветници, те имат пълното право да решат”, каза Георгиев. 

Проверка на обяви, публикувани в интернет показва, че подобни терени, макар и не идентични с този, се предлагат на двойно по-висока цена. Единственият общински съветник гласувал против в комисията по градоустройство - е Борис Бонев.  

“Между 2019 и 2020-та година, само за 1 година от 95 лв. на квадрат става 185 лв. на квадрат, което говори за качеството на оценките. По всичко личи, че тази оценка не се базира на експертни анализи” категоричен е Бонев. 

„Да хванеш гората”: Английски военен влага спестяванията си в българската провинция (ВИДЕО)

Финалното решение ще бъде взето от Комисията по финанси най-вероятно на 7 февруари. За последните 3 години тя е променила цените при 85 сделки.

“Винаги, когато ние видим ниска оценка - връщаме за втора, за трета, докато не се постигне оценка, близка до пазарните аналози в съответния район”, обясни Стефан Марков, председател на комисията по финанси и бюджет комисия към СОС. 

Пулев все още не е дал своя коментар по казуса. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.