Той коментира и инфлацията в България

Минималната работна заплата трябва да се повишава, това трябва да се случи с мерки, които да подпомагат работодателите. Румъния се откъсна доста от България. По развитие на икономиката достигна Гърция, а по доходи и заплати надмина Унгария. Изоставаме от Румъния. Това каза Ивайло Калфин изпълнителен директор на „Eurofound“ в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Цените на хранителните продукти в България много поскъпнаха, посочи той. Много от цените в страната ни и в Ирландия се доближиха, уточни Калфин.

Спекулата не е обяснение, поясни той. По негови думи може да се говори за картелни споразумения между големите производители, за влошаване на качеството на храните. „Основната причина за повишаването на цените е повишеното търсене. Когато се увеличават доходите и се раздават компенсации на всички това стимулира инфлацията“, посочи той. Калфин добави, че България, макар и селскостопанска държава, внася хранителните продукти. За Ирландия той каза, че почти всичко се произвежда там.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.