„Парите за пенсии са осигурени до края на годината и няма повод за притеснение", каза той

„Предлагам който и да управлява и следващото служебно правителство да се направи опит в търговските мрежи на големите вериги да се сложат цените в евро и в лева в продължение на 9 месеца. За да могат хората да свикнат, че това, което си купуват в лева, ако до него стои цената в евро, да е по курса 1,95 лв. за евро”.

Това заяви Любомир Каримански – съветник на финансовия министър и бивш кандидат за гуверньор на БНБ, в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Мотивът му е, че бизнесът и търговците приемат преминаването на лева към евро. „Да могат хората да свикнат, че няма нищо опасно”, каза Каримански. Според него референдумите за еврото не са дневният ред на хората. „Политиката е изместена от икономическите и битовите проблеми на хората. Когато говорим за икономическите проблеми, да се съсредоточим върху конкретните цели, мерки и времево изпълнение на тези мерки”, каза той. „Защо да отвличаме вниманието на цялото общество чрез странични дейности”, запита Каримански.

"Възраждане": Отиваме сами на избори

„Парите за пенсии са осигурени до края на годината и няма повод за притеснение.„Последната емисия от МФ беше външен заем, който ще покрие падежирането на заема за първото тримесечие т.г.”, каза Каримански.

 „Има риск от гледна точка на дефицита да се натовари бюджета, който ще трябва да бъде приет за 2023 г. – дали след няколко месеца, ние ще имаме бюджет за настоящата година и с всички изменения и допълнения разходната част на бюджета ще нарасне още повече”.

„Популисткото наддаване е на ход”, каза Каримански по повод искането на БСП да се увеличи още повече минималната работна заплата на 850 лв. след като вече промените за това искане влязоха в дневния ред на парламента.

По думите му, увеличението на минималната работна заплата от 640 на 780 лв. отговаря на скока на инфлацията. „Всички казват, че икономиката ще има забавяне през 2023 г. спрямо 2022 г., в същото време искаме да я товарим с още разходи. Популисткото говорене и раздаване на средства без анализ „разходи-ползи” за държавата, без ясни мерки как ще расте икономиката – ако инвестициите имат възможност да растат за добавена стойност, тогава е резонно да растат и възнагражденията. Дали депутатите не задават ръст чрез минималната работна заплата на средната, а от там – и увеличение на техните възнаграждения”, запита бившият депутат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.