Според него идеята за президентска република е „една от мечтите на демократичната общност”

Бързият опит, който добихме в предишните парламенти, ни показа, че парламентарната демокрация е изчерпана. Това каза в студиото на „Събуди се” бившият депутат от редиците на „Има такъв народ” Станислав Балабанов. По думите му идеята за президентска република, за каквато от партията на Слави Трифонов заговориха, е „една от мечтите на демократичната общност”.

Балабанов обясни, че ИТН е поръчала проучване за нагласите на българите по темата на третата в света социологическа агенция. Резултатите показали, че 53% от участниците в анкетата искат референдум. Според проучването, след предстоящите избори резултатът на ИТН ще е 8.5%. „Ние не просто ще бъдем част от 49-ия парламент, а ще играем основна роля в него”, подчерта Станислав Балабанов. Бившият депутат подчерта две заслуги на ИТН в политиката. „Бойко Борисов може би никога повече няма да бъде министър-председател и второ - логично, свалихме „Продължаваме Промяната” от власт”.

Той подчерта, че ако „Има такъв народ” е част от следващия парламент, със сигурност ще иска връщане на ветото за Северна Македония. „В сегашната ситуация, със сегашните действия в Северна Македония, РСМ няма място в Европейския съюз”, категоричен е Балабанов.

Решението дали председателят на партията Слави Трифонов да се кандидатира за народен представител е лично негова, подчерта бившият депутат. За себе си Балабанов предположи, че вероятно ще фигурира в листите на ИТН.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.