Според ревматолога д-р Родина Несторова това е най-честото ставно възпалително заболяване след артрита

„Болестта на царете“ или подаграта е е метаболитно заболяване, което възниква в резултат на отлагане на кристали от пикочна киселина в ставите и меките тъкани, което води до ставни и/или околоставни кризи. В миналото от подагра са страдали царете и затова се нарича така.

Според ревматолога д-р Родина Несторова подаграта е най-честото ставно възпалително заболяване след артрита. "Хипократ я нарича "болест на богатите", възмездие за лукса и богатството им. Много известни хора са жертва на болестта. Наполеон и Нострадамус са сред тях. Около 4% от насеелението страда от нея. В Западните страни е по-висока честотата заради затлъстяването и обездвижването. Изключително рядко боледуват деца", обясни тя.

Два пъти на ден чаша черешов сок срещу подагра

По думите ѝ болестта протича в 4 стадия. "В първия от тях пациентът няма представа за повишената пикочна киселина в кръвта, тук може да се предотврати развитие, ако се вземат мерки. В профилактичните прегледи трябва да се гледа дали има тенденция на повишаване на пикочната киселина, това е сериозен признак. Острата криза е следващият стадий, невероятна болка, оток и зачервяване на ставата и загубена функция в рамките на няколко дни. Третият стадий е междупристъпен период, този между кризите. В него трябва да се предприемат мерки, за да се удължи периода. Последният стадий е хроничния, няма връщане назад", посочи медикът.

Всяко лечение се определя от лекар – специалист. Не се пристъпва към самолечение.

Лечението се разделя на 2 етапа – лечение на ставната криза и лечение на повишената пикочна киселина (хиперурикемията).

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.