Промените влизат в сила от 2024 година

Парламентът прие задължителна медиация по 6 вида дела от 2024 година. Измененията в закона дават възможност за облекчаване на съдебната система и съкращаване във взаимен интерес на дела, които иначе се точат с години.

„Медиацията е една подкрепена и насърчена от закона възможност да разрешим всичките си спорове, независимо дали са правни, или не, доброволно, по извънсъдебен ред. И всъщност това нещо може да стане с подкрепата на специалисти, които са обучени не само юридически или психологически, но и комуникационно, за да могат да подпомогнат страните сами да вземат решение”, обясни медиаторът Катина Клявкова.

Медиаторите могат да се намесят преди или по време на дело. „До момента се случваше предимно преди делото. По време на делото може да е тогава, когато има необходимото време между съдебните заседания. Последните промени предвиждат една нова хибридна възможност, дори задължение на гражданите, които вече имат висящ спор, подали са искова молба в етапа на размяна на книжата помежду си, между двете страни, да участват в една първа медиация, която има задължителен характер”, допълни Катина Клявкова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.