Това показва съдебната практика в някои европейски страни

Болница „Шейново” не е предложила друга сума за обезщетение на семейството, което подаде иск срещу нея в съда. Това заяви в студиото на „Здравей, България” адвокатът на близките на едно от разменените бебета -  Стоян Стойков. В сряда той подаде искова молба в Софийския градски съд от името на клиентите си. Тя е за обезщетение в размер на 300 хиляди лева.

САМО ПО NOVA: Семейството, установило размяната на бебетата, съди "Шейново"

Стойков обясни, че след като болницата заговорила за застрахователно дружество, той и клиентите му решили, че ще се стигне до извънсъдебно споразумение. До такова обаче така и не се стигна, а причината според него е това, че лечебното заведение не е съгласно с поисканото обезщетение. Той обаче подчерта, че е нямало предложение за друга сума.

ЕКСКЛУЗИВНО: Майката, подала сигнала за разменените бебета: Смачкаха ми сърцето и го изхвърлиха в кофата за боклук

Съдебна практика у нас няма, но юристът даде пример с Франция, където обезщетението за подобен казус е близо 2 млн. евро. Там размяната била установена след 18 години от рождението на децата. В Чехия – за размяна, установена след 10 месеца, съдът е присъдил обезщетение в размер на 370 хил. евро само за едно от децата.

САМО ПРЕД NOVA: КАЗУСЪТ „ШЕЙНОВО“: За първи път след връщането на децата – разказът на една от майките

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.