С 8-10% са скочили доходите в частния сектор за 2023 г., допълни той

Средната минимална заплата е далеч над 850 лева, тъй като към определената основна заплата се прибавят доплащания за прослужено време и други такива. МРЗ не трябва да се пипа до края на годината. Към 780 лв. се добавят 12% средно за прослужено време. 8-10% е нарастването на доходите в частния сектор за 2023 г. Това каза Васил Велев от АИКБ в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му съотношението между минималната заплата и БВП на глава от населението е най-високо. "За да живеем по-добре, трябва да работим по-добре. 16% е средният ръст на разходите за труд за третото тримесечие на 2022 г. Той е най-висок в ЕС, въпреки че базата е най-ниска. Решението за индексация на МРЗ противоречи на директивата. Работодателските организации у нас ще го оспорват пред ЕК и Международната асоциация на труда. Искаме да стигнем до промяна на това решение", заяви той. И допълни, че в някои сектори средната заплата ще бъде по-малка от минималната, определена административно. 

Според него компенсациите за тока всъщност представляват връщане на надвзетото. "Имаме покана за среща с финансовия министър и премиера в сряда и четвъртък. Поддържаме добър диалог с правителството. Не е време да се приемат бюджети", обясни Велев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.