Под руините останаха 4-годишният му брат и 5-годишната му сестра

Лицето на едно спасено сирийско дете обиколи света. Това е 18-месечната Рагад, която излиза невредима изпод руините след опустошителното земетресение. А дългата прегръдка със спасителя ѝ казва повече от всички думи.

„Таванът е паднал директно върху тях - бащата и малкото момиченце, на година и половина. Те са в сравнително стабилно състояние. Бащата се опасява, че е със счупен гръбнак. Но дъщеричката му Рагад е добре”, казва Абу Хасам, чичо на детето.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

Това обаче не може да се нарече история с щастлив край. Чичото разказва, че под руините завинаги остават бременната майка на Рагад, нейното братче и сестриче – на 4 и 5-годишна възраст.

Безсънна нощ изкараха милиони и в Сирия, и в Турция. Някои са загубили близките си, други – домовете си, а трети се страхуват, че нощта отново може да разлюлее земята и няма да имат щастието отново да се събудят.

Властите в Анкара обявиха, че 13,5 милиона души са били засегнати пряко от опустошителните трусове. Ударената площ е 100 000 квадратни километра. 

На помощ на двете държави се отзоваха хиляди спасители от 65 държави по целия свят – Мексико, САЩ, Израел, Корея, Индия. Появиха се кадри от летището в Истанбул, препълнено с доброволци, които искат да се насочат на изток, към пострадалите райони. Дори и денонощие след смъртоносните трусове, всяка минута е важна, за да се спасят човешки животи изпод руините.

Отвъд цифрите обаче трагедията е преди всичко с човешко лице. Под отломките от погубените домове, затрупаните се борят за глътка въздух. Виковете за спасение се смесват с плача на тези, които са безсилни да помогнат.

„Чуваме хората изпод руините, викат за помощ, молят да бъдат спасени. Но ние не можем да ги спасим. Как можем да ги извадим? Никой не е дошъл тук от сутринта”, разказва свидетелка.

Хиляди прекараха нощта на открито, в приюти или в автомобилите си, от страх, че ужасът може да се повтори. Или защото вече нямат къде да отидат. От министерството на извънредните ситуации съобщиха, че за едно денонощие, изпод отломките са спасени 8000 души. Битката за живота на останалите затрупани продължава. Спасителите търсят процепи между отломките, за да поддържат живота с бутилки вода.

В Сирия утрото разкри мащаба на бедствието.

„Евакуирахме хората от опасните сгради. Те започнаха да се събират в местата за временен подслон”, обясни Мохамед Хиязи, председател на общинския съвет в Алепо.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.