Какви са решенията за борбата с инфлацията - коментар на експерти

Разликата между цена на производител и продажната цена коментираха Георги Вулджев, икономист и гл. редактор на ЕКИП, и Любомир Дацов, бивш заместник – министър на финансите, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Дацов каза, че ключов проблем е как се бори инфлацията. Той посочи причините за икономическата ситуация в страната. Дацов каза, че през последните години е имало натиск върху цените и производителите са държали цените ниски, с което са работили на загуба. В тази обстановка те вдигнаха цените, за да могат да работят, уточни той. Финансистът посочи, че проблем е защо в България се произвежда по-скъпо, отколкото на Запад.

Гечев: Предприемаме сериозни мерки в борбата с високите цени на храните

Вулджев коментира думите на министъра на земеделието, че ще бъде създаден официален сайт, с който ще може да се следи движението и сравнението на цените. Той каза, че това няма да е от полза.

Дацов каза, че основен проблем е, че произвеждаме скъпи храни и вносът е затруднен. Вулджев каза, че трябва да се проследят цените в търговията на дребно. Икономистът е на мнение, че е „лоша идея да се налагат ограничения на цени“.  В Унгария се опитаха да направят такова нещо и това рефлектира като по-висока инфлация при други стоки, допълни той.

Дацов каза, че няма как да бъдат намалени цените, когато има търсене. Вулджев каза, че или трябва да се увеличи производството или да се намали потреблението.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.