Това каза в "Здравей, България" министърът на земеделието

Служебният кабинет предприема съвместни мерки с БАБХ, НАП и КЗП в борбата с високите цени на храните у нас. Това каза в студиото на „Здравей, България” каза земеделският министър Явор Гечев.

Донев: Въвеждаме ежедневен контрол на цените - от производителя до щанда

„Няколко неща тръгваме да правим, и то много сериозни. Първо, през няколко дни ще се събират цените по всички магазинни мрежи. Освен това правим организация за сравняване на цените с тези в други държави. Ще търсим вариант това да стане през официален сайт, който да е гаранцията за достоверност на информацията, за да може обществото да разбира за какво става въпрос”, допълни Гечев.

Завишени ли са изкуствено цените на храните у нас

По думите му у нас има много сериозна регулация по отношение на качеството на храната, но не и на цените. "При тези цени, ако някой е нарушил качеството, ще бъде тежко санкциониран", увери министърът. Той подчерта, че и нелоялните търговски практики ще бъдат санкционирани. 

Драстичен ръст в цената на прясното мляко у нас

Явор Гечев коментира вариантите за сваляне на цените. Първият от тях бил държавата да наложи таван. „Това не е най-добрата мярка, защото следват компенсации. Другият вариант е намаляване на ДДС. Да, де, но ние сме в период, в който изобщо нямаме Народно събрание”, каза още ресорният министър.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.