Установена е разлика между 20 и 30% в цените

Правителството въвежда ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на цените на храните по цялата верига на доставките - от производителя до щандовете в магазините. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев. Той посочи, че е установена разлика от 20 и 30% между цените от производител, през търговеца до щанда.

„Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и честни търговски практики. Ще покажем нелоялните търговски практики, за да са наясно потребителите”, подчерта той.

Министър-председателят обясни, че ще бъдат безкомпромисни в контрола и ще обединят усилията си, за да покажат движението на всяка една стока. „През Агенция „Митници”, през НАП, през логистичната верига на доставките, през прилаганите търговски практики” , даде заявка Донев.

Красимир Кирилов е животновъд от село Арбанаси. Отглежда овце, кози и крави. А с млякото от тях произвежда собствено сирене и кашкавал. Въпреки, че е свел разходите си до минимум, той отчита, че те се увеличават ежедневно. Заради това се налага да вдига и цените. Това е и причината да не вижда как държавата ще успее да ги регулира.

„Откакто се повишиха горивата и консумативите, абсолютно всичко скочи нагоре”, обясни производителят Красимир Кирилов.

От Комисията по стоковите борси и тържища са оптимисти, че резултатите ще дойдат бързо и цените ще тръгнат надолу. Правителството ще изготви и предложения за ново законодателството. В момента липсва закон за търговията с храни.

Темата със спекулата с цените ще коментира утре сутрин в „Здравей, България” министърът на земеделието Явор Гечев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.