Всякакви промени в жилищата са забранени, защото това нарушава конструкцията, припомни зам.-кметът по строителство на Враца

Над 4 милиона са жилищните сгради в страната. Новите постройки би трябвало да отговарят на европейския стандарт и ако той е спазен - ще устоят на земетресение. По-старите са изграждани според Българския държавен стандарт. В предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS зам.- кметът на Враца по строителството - инж. Иван Стойчков, разказва спазени ли са изискванията.

Припомняме, че във Враца последното земетресение беше усетено доста силно.

„Не се води статистика за опасни сгради. Около 20 000 са жилищните сгради в града. От тях 166 са панелни блокове, 480 са стоманобетонни конструкции, останалите са тухлени и други. Не се изисква да се води регистър на опасните сгради и няма индикации да се води това. Техническото обследването на сградите удостоверява годността за живеене на тази сграда, то трябва да се прави периодично, каза зам.-кметът. Между 5 и 10 лв. на квадратен метър варират държавните цени на обследването”, каза Стойчков.

Хората трябва да знаят, че всякакви промени в жилищата им са забранени, защото това нарушава конструкцията, допълни инж. Иван Стойчков. Той допълни, че е много важна и поддръжката на жилищата и на общите части и водопроводи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.